ACS Poli Timișoara joacă miercuri, de la ora 18, pe teren propriu, cu CFR Cluj, acesta fiind ultimul meci oficial pentru alb-negri în anul 2013. Rezultatele negative (zero puncte în ultimele patru etape) și în frigul sunt cauzele pentru care timișorenii nu se așteaptă să fie susținuți de un număr mare de spectatori. De altfel, în urmă cu două săptămâni, ACS Poli a primit vizita echipei de pe locul I, Astra, însă la acel meci s-a înregistrat recordul negativ de asistență pe stadionul „Dan Păltinișanu” în acest sezon. Numele echipei adverse, jocul timișorenilor, rezultatele și locul în clasament – toate acestea cântăresc foarte mult pentru timișorenii care se gândesc dacă să meargă sau nu la meciurile echipei din Liga I. ACS Poli este o echipă nouă și nu îi este ușor să își câștige simpatizanți, mai ales în condițiile în care galeria Politehnicii nu frecventează jocurile acestei echipe, ci a grupării pe care au adoptat-o, cea care joacă în Liga a IV-a.
În prima etapă, ACS Poli a învins Dinamo cu 2-0, cu 18.000 de oameni în tribună. Lumea a venit în număr mare pentru a-i vedea învinși pe dușmanii tradiționali ai fotbalului timișorean. Apoi, echipa lui Velcea s-a cocoțat în vârful clasamentului, iar la meciurile cu Gaz Metan și FC Botoșani au venit câte 7.000 de oameni. Odată cu rezultatele negative, stadionul s-a golit din ce în ce mai tare, până când s-a înregistrat un număr ridicol, din trei cifre, atât împotriva Coronei Brașov, cât și a Astrei Giurgiu. Excepția din a doua parte a turului a reprezentat-o jocul cu Pandurii. Atunci au venit 5.000 de oameni, după ce Șunda reușise să câștige la Cluj cu 2-1, în debutul său în Liga I pe banca lui ACS. Dovadă că rezultatele aduc spectatorii la stadion, în cazul echipei ACS Poli. De la prima la etapa a 16-a, numărul de spectator de pe „Dan Păltinișanu” a scăzut de 45 de ori!
„Când a venit BkP, erau pe 14”
Aurel Șunda recunoaște că e foarte important pentru echipa lui ca timișorenii să vină în număr mare la meciuri. Când a fost întrebat ce își dorește pentru anul 2014, antrenorul lui ACS Poli a spus: „În 2014, îmi doresc să fim sănătoși și doresc să vină mult mai mulți spectatori la meciuri, avem nevoie de ei. Să nu uităm, când a venit BkP-ul, echipa era pe locul 14 și erau 20.000 de oameni în tribună”. Sunt, însă, două diferențe majore față de anul 2004, când a venit BkP-ul la Timișoara: galeria susținea echipa de pe „Dan Păltinișanu”, iar noii investitori au adus la Poli jucători cu nume grele, precum Cosmin Contra sau Viorel Moldovan. „Ceva ne dezbină în Timișoara. Dar tot prin joc eu cred că poți aduce spectatorii. O echipă se construiește greu și se distruge foarte ușor. Ce s-a construit în șase ani sau în 90 de ani s-a distrus într-un an. Sau nici într-un an, într-o decizie”, a mai spus Aurel Șunda.
Meciul cu Dinamo ridică semnificativ media
Media de spectatori în cele opt meciuri jucate de ACS Poli pe teren propriu în acest tur de campionat este 5.200 de spectatori, adică aproape o treime din asistența înregistrată la meciul cu Dinamo. De altfel, dacă scoatem din calcul meciul cu „câinii roșii”, media de spectatori pentru celelalte șapte jocuri este 3.400 – niciun sfert din câți oameni au fost la acel meci din prima etapă.
Grafică: Costin GRIGORAȘ
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER